Pomarańcze czy mandarynki?

pomarańcze czy mandarynki

Pomarańcze czy mandarynki?

Które cytrusy są zdrowsze?

Pomarańcze czy mandarynki – zastanawiasz się, które z tych owoców są lepsze dla Twojego zdrowia? Wyglądają podobnie, według niektórych również podobnie smakują, chociaż jestem odmiennego zdania 🙂 Postanowiłam bliżej przyjrzeć się zajadanym chętnie w porze jesienno-zimowej cytrusom i sprawdzić, który z nich ma więcej wartości odżywczych.

Porównanie składu pomarańczy i mandarynek (zawartość w 100 g owoców)

WartośćMandarynkaPomarańcza
Energia
44,0 kcal47,0 kcal
Białko0,630 g0,940 g
Tłuszcze0,190 g0,120 g
Węglowodany8,89 g
9,35 g
Błonnik2,30 g
2,40 g
Witamina A92,0 µg
21,0 µg ER
Witamina B10,105 mg
0,087 mg
Witamina B20,022 mg
0,040 mg
Niacyna0,260 mg EN
0,432 mg EN
Witamina B60,067 mg
0,060 mg
Witamina B12--
Kwas foliowy20,4 µg
30,3 µg
Witamina C30,8 mg
53,2 mg
Witamina E0,240 mg EAT
0,240 mg EAT
Wapń14,0 mg
40,0 mg
Fosfor10,0 mg
14,0 mg
Magnez12,0 mg
10,0 mg
Żelazo0,100 mg
0,100 mg
Potas157 mg
181 mg
Cynk0,240 mg
0,070 mg

Oba cytrusy mają podobną wartość energetyczną i skład. Pomarańcze wyróżniają się m.in. większą zawartością witaminy C, kwasu foliowego, wapnia i potasu. Mandarynki są natomiast lepszym źródłem witaminy A i cynku. Podobno mandarynki są mniej pryskane i dostarczają nam mniej niechcianej chemii. Oba owoce są jednak bardzo cenne dla zdrowia i warto uwzględnić je w jesienno-zimowej diecie, która często jest uboga w owoce.

Właściwości zdrowotne pomarańczy i mandarynek

Przede wszystkim cytrusy są dobrym źródłem witaminy C. Wbrew temu co w każdym sezonie wmawiają nam telewizyjni specjaliści, nie warto łykać syntetycznej witaminy C. Znacznie lepiej postawić na formę naturalną niż przyjmować nawet końskie dawki w tabletkach. Dlaczego? Naturalna witamina C ma większą wartość dla organizmu niż sztuczna. Jest również lepiej wchłaniana. Pomarańcze zawierają 170 fitochemikaliów (flawonoidów i limonoidów), które potęgują działanie kwasu askorbinowego w organizmie. Poza tym wymienione substancje są świetnymi przeciwutleniaczami, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Takich wartości nie zapewni nam żadna witaminka dostępna na rynku.

Właściwości prozdrowotne cytrusów:

  • zapobiegają nowotworom,
  • zapobiegają chorobom układu krążenia (np. nadciśnieniu, miażdżycy, zakrzepicy),
  • zapobiegają infekcjom (może spożywanie cytrusów nie sprawi, że unikniemy całkowicie chorowania, ale bardzo prawdopodobne, że złagodzą ich przebieg i pozwolą zakończyć chorobę na początkowym etapie. Poza tym cytrusy pomagają obniżyć temperaturę ciała, dlatego warto podawać je gorączkującym dzieciom),
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • regulują pracę przewodu pokarmowego,
  • pomagają zachować dobry stan kości, zapobiegają osteoporozie,
  • dbają o wzrok, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.

Jak wybrać dobre pomarańcze?

Zwróć uwagę czy owoc, który wybierasz ma „pępek”. Dzięki temu Twoja pomarańcza będzie słodsza i nie będzie miała pestek.

 

Bibliografia:

Jorge D. Pamplona Roger, Lecznicza żywność. Wydawnictwo „Nowe Spojrzenia”, Warszawa 2014, s. 344-351

Paul Pitchford, Odżywianie dla zdrowia. Galaktyka, Łódź, 2008, 2009, 2010, s. 684-685

Manager Zdrowia

Zdrowy styl życia to nie tylko mój wybór, ale też wielka pasja. Nie miałam więc nigdy wątpliwości, że muszę zdobyć medyczne wykształcenie. W efekcie mogę cieszyć się tytułem magistra zdrowia publicznego i dietetyka. W swojej codziennej pracy zajmuję się marketingiem a z moich licznych obowiązków największą radość sprawia mi właśnie pisanie. Kiedy zastanawiałam się jak wykorzystać swoją miłość do tematów zdrowotnych i doświadczenie marketingowe, wpadłam na pomysł promocji zdrowia poprzez copywriting medyczny. Chciałabym, żeby teksty, które piszę na potrzeby swoich klientów i własnego bloga, zachęciły czytelników do wprowadzenia do swojego życia dobrych nawyków i wpłynęły pozytywnie na stan zdrowia.

Dodaj komentarz