Health & Beauty Manager

Blog o zdrowiu i zdrowym podejściu do życia.

pasztet z czerwonej soczewicy

Najlepszy pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

Na pomysł upieczenia pasztetu z czerwonej soczewicy wpadła moja mama. Wiedziała, że świąteczne śniadania i kolacje są trudne dla osoby, która nie je mięsa. Ciągłe pytania “Czym Ty żyjesz?” albo “Jak możesz nie jeść wędliny? Spróbuj chociaż!” potrafią skutecznie zepsuć rodzinne posiłki. Zastanawiała się, co mogłaby postawić na stole, żebym nie musiała jeść różnego rodzaju serów, które są obecne w mojej diecie każdego dnia. Poszukując inspiracji, natknęła się właśnie na przepis, który poniżej zaprezentuję. Od momentu kiedy pasztet z czerwonej soczewicy po raz pierwszy pojawił się w naszym domu, minęło już chyba z kilkanaście lat a ja nadal go uwielbiam. Mimo że kojarzy mi się ze świętami, to jednak często nie mogę wytrzymać do kolejnej Wielkanocy czy Bożego Narodzenia i wtedy od razu zabieram się na pieczenie.

 

Przepis na pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

Składniki:

Szklanka czerwonej soczewicy

Listek laurowy

Mała cebulka

3 goździki

4 marchewki (małe, jeśli są duże to daję 3)

2 pietruszki

Kawałek selera

3 cebule

Masło

Pieprz ziołowy

Curry

Sos sojowy

Sól

2 ząbki czosnku

Papryka słodka

Papryka ostra

3 jajka

 

Soczewicę wsypać do garnka i przepłukać. Następnie zalać dwoma szklankami wody i ugotować wraz z listkiem laurowym i małą cebulką nadzianą goździkami. Uwaga, żeby soczewica się nie przypaliła, może być natomiast lekko rozgotowana.

Marchewki, pietruszki i kawałek selera zetrzeć na tarce jarzynowej a cebulę drobno pokroić (polecam skorzystanie z robota kuchennego). Cebulę zeszklić na maśle a następnie smażyć dalej ze startymi warzywami. Ważne jest, żeby warzywa nie były suche, w trakcie najlepiej dokładać na patelnię masło. Kiedy warzywa będą już gotowe, dodać soczewicę i do smaku wszystkie przyprawy. Smażyć wszystko przez chwilę na niewielkim ogniu. Na koniec wlać do masy trzy roztrzepane jajka i wymieszać, całości już nie smażyć. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Całość piec ok. 40 minut do momentu jak patyczek będzie suchy.

 

Manager Zdrowia

Zdrowy styl życia to nie tylko mój wybór, ale też wielka pasja. Nie miałam więc nigdy wątpliwości, że muszę zdobyć medyczne wykształcenie. W efekcie mogę cieszyć się tytułem magistra zdrowia publicznego i dietetyka. W swojej codziennej pracy zajmuję się marketingiem a z moich licznych obowiązków największą radość sprawia mi właśnie pisanie. Kiedy zastanawiałam się jak wykorzystać swoją miłość do tematów zdrowotnych i doświadczenie marketingowe, wpadłam na pomysł promocji zdrowia poprzez copywriting medyczny. Chciałabym, żeby teksty, które piszę na potrzeby swoich klientów i własnego bloga, zachęciły czytelników do wprowadzenia do swojego życia dobrych nawyków i wpłynęły pozytywnie na stan zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *