Pizza z kalafiora – zdrowsza wersja pizzy

pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora, czyli zdrowsza wersja quattro formaggi

Zawsze byłam ciekawa, jak smakuje pizza z kalafiora. Lubię kalafiora chyba pod każdą postacią. Systematycznie przygotowuję go na parze jako dodatek do posiłków lub jako samodzielny posiłek, ale także robię z niego zapiekankę, kotlety, placuszki, sałatkę… Ale pizzę?! W końcu nadszedł czas na eksperyment i co najważniejsze, zakończył się powodzeniem! Moja pizza z kalafiora była imitacją quattro formaggi, co oznacza, że miała dodane kaloryczne sery, jednak bez problemu można przygotować jeszcze zdrowszą wersję, dodając więcej warzyw i jeden typ sera, np. mozzarellę. Pizza z kalafiora na pewno znajdzie stałe miejsce w moim menu. Chociaż nie przypomina tradycyjnej pizzy (dla mnie akurat nie jest to jej wadą), jest bardzo smaczna. 

Pizza z kalafiora quattro formaggi

Składniki:

Kalafior

Jajko

Zioła prowansalskie

 

Passata pomidorowa

Papryka słodka

Oregano

Ulubione dodatki (w moim przypadku ser żółty, mozzarella, feta, camembert, pomidorki koktajlowe, oliwki, szpinak baby)

Jak przygotować pizzę z kalafiora?

Kalafiora myjemy i mocno rozdrabniamy – pomocny będzie sprzęt kuchenny typu blender, malakser. Następnie zalewamy go wodą (nieco większą ilością niż ta, która przykryje kalafiora) i gotujemy ok. 10-15 minut, uważając, by kalafior się nie przypalił.

Odcedzamy kalafiora bardzo dokładnie. Najlepiej dać mu przestygnąć i przełożyć na czystą ściereczkę kuchenną, zawinąć i odciskać namiar wody nad zlewem.

W następnej kolejności roztrzepujemy jajko i mieszamy je razem z kalafiorem i odrobiną ziół prowansalskich. Gotowe “ciasto” wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut.

Następnie nasz spód pizzy smarujemy passatą, posypujemy przyprawami i wykładamy na niego dodatki. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera, ładnego zapieczenia, ok. 10 min. Podajemy ze szpinakiem baby – dla zdrowia i wyglądu dania 🙂

Manager Zdrowia

Zdrowy styl życia to nie tylko mój wybór, ale też wielka pasja. Nie miałam więc nigdy wątpliwości, że muszę zdobyć medyczne wykształcenie. W efekcie mogę cieszyć się tytułem magistra zdrowia publicznego i dietetyka. W swojej codziennej pracy zajmuję się marketingiem a z moich licznych obowiązków największą radość sprawia mi właśnie pisanie. Kiedy zastanawiałam się jak wykorzystać swoją miłość do tematów zdrowotnych i doświadczenie marketingowe, wpadłam na pomysł promocji zdrowia poprzez copywriting medyczny. Chciałabym, żeby teksty, które piszę na potrzeby swoich klientów i własnego bloga, zachęciły czytelników do wprowadzenia do swojego życia dobrych nawyków i wpłynęły pozytywnie na stan zdrowia.

1 Comment

  1. Ciekawe rozwiązanie i dużo zdrowsze niż tradycyjna pizza 🙂 Jestem za! Do tego pełno warzyw na spodzie i mamy fajną wersję popularnego „fast-fooda”!